maandag 29 april 2013

Zoeken naar doelen


Wat wou ik de kinderen van de leeftijdscategorie 3-6jaar bijbrengen? Hoe en wat kon ik hen leren waarbij mijn onderzoeksvraag (link tussen context-kleur) terugkwam op een vernieuwende manier? Ik bedacht me dat ik eigenlijk geen totaal nieuw concept/spel moest bedenken om een vernieuwende richting uit te slaan. Ik kon ook een variatie maken op een bestaand spel/boek wat een nieuwe functie zou krijgen. Ik liet de punten waaraan ik me tot dan toe aan had gehouden, zoals het spel spelen in klasverband, achterwege en focuste me volledig op een doel voor mijn spel/boek. 

Voor mijn prentenboek kwam ik uiteindelijk uit op een soort letterboekje zoals je er ook hebt voor het eerste leerjaar, om hen taal aan te leren. Een inspiratiebron voor dit soort boekjes: http://www.mariavaneeden.nl/.
Kinderen tussen 3-6jaar zouden voor het eerst met context, kleur en vorm worden geconfronteerd op een educatieve manier. Het letterboekje liet hen letters met kleur en vorm linken door middel van de letter (bijvoorbeeld; de K van kus)  in rood te plaatsen, met een abstracte afbeelding van een kus bij. Zo is dit een beginnend leerboekje om letters te linken aan kleur en vorm. Ook kon dit door middel van meer tekst in het boekje een voorlees boekje worden, alsook een boek die de kinderen alleen konden bekijken. De tekst kan dan bijvoorbeeld zijn ‘ de K van kus die ik geef op je neus’. Er werd enthousiast gereageerd op dit idee en ik mocht een scenario uitschrijven om dit idee uiteindelijk te kunnen uitwerken. Er werd me wel aangeraden rond thema’s te werken die herkenbaar zijn voor het kind (en misschien ook een leerrijke functie konden vertegenwoordigen) zoals de routine van het opstaan of dergelijke. De dag van het kind uitstippelen als het ware en meerdere boekjes maken: 'het ontbijt', 'in de klas',....enzovoort. Schetsen van deze idee stelling kan u hieronder zien;
Ik moest tegen volgende week dus zorgen voor een volledig scenario en al mogelijke schetsen maken hoe ik het boekje qua lay-out en illustratie zag naargelang uitwerking.




Het spel werd gelinkt aan het educatieve prentenboek, zodat deze ook verwand waren aan elkaar. Zo kwam ik bij een variatie van ‘mini loco’ terecht, waarbij de kinderen een prent moeten puzzelen van bv. een zon met de plaatjes en ze dan moeten omdraaien (zoals bij mini loco - https://www.reintroduced.nl/shop/mini-loco/) en er dan het woord ‘Zon’ in geel staat. Zo leren ze ook op een educatieve manier spelen en worden ze tegelijkertijd geconfronteerd met taal. Ik kon ook ipv ‘zon’, ‘warm’ zetten en de gevoelswaarde van de tekening omschrijven. Schetsen en een scenario voor dit spelletje waren ook gevraagd voor de volgende week. Ik bedacht me ook dat deze twee (boek en spel) aan elkaar gelinkt konden worden, niet enkel door hun doel van het educatief leren. Zo konden de tekeningen en woorden uit het spel overeenkomstig zijn met deze vanuit het boekje, maar dan op een minder abstracte manier weergegeven. Dan konden deze twee samen verkocht worden als de uitwerking qua stijl ook samen ging. 






maandag 22 april 2013

SPOOR 2 - idee uitwerking fase 3

Bij het spel zat ik op dat moment wat vast omdat ik niet wist wat ik nog zou kunnen doen hiervoor. Ik had van de begeleiders meegekregen eens binnen de kunst naar inspiratie te zoeken dus begon ik bij dit onderzoek.
Uiteindelijk kwam ik op video's van 'Man bijt hond- kunstzaken' uit waarbij ze kinderen naar kunst laten kijken en hun eigen gedacht laten zeggen. Het hielp me verder op weg naar een mogelijk uitwerking. De verschillende video's kan u op deze site bekijken; http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/2.11268, hieronder alvast een voorbeeld.




Het filmpje deed me uitgaan naar nieuwe mogelijkheden om een spel te creëren. Ik kon bijvoorbeeld kinderen door middel van kunst op een andere manier met kleur - vorm laten omgaan, waardoor het een vernieuwend en leerrijk spel zou worden. Een belangrijk aspect binnen de video vond ik dat de kinderen een eigen verhaal gingen bedenken bij ieder kunstwerk, waardoor het verhaalaspect terug hieraan gebonden werd. Ik kon op deze manier de 3 aspecten vorm-kleur en context terug samenbrengen, zoals ik in mijn idee van het prentenboek ook gedaan had. Het spel kon een klassikale activiteit/spel zijn waarin de kinderen op een nieuwe manier met kunst-kleur-vorm en context konden leren omgaan. 
Mijn 1ste uitwerking bestond uit een zoekspel waar de kinderen verschillende kaartjes met kunstwerken op krijgen, waarna één kind naar voren mag komen. De leerkracht laat dan een kunstwerk zien die het kind moet beschrijven, enkel door middel van dialoog over kleur - vorm. De andere moeten dan raden over welk kunstwerk het gaat. Zo kreeg ik een samenhangend geheel met tekst - kleur en vorm en leerde ze ook iets van kunst bij, op een leuke en interactieve manier. 
Mijn 2de idee was feller op de video gebaseerd omdat ik het intressant vond dat de kinderen een eigen verhaal gingen filosoferen bij ieder kunstwerk. Ik bedacht hierbij een eigen werk te maken wat gebaseerd was op de cobra-kunstwerken, omdat deze bij kinderen zeer geliefd zijn door de vele kleuren en mogelijkheid tot fantasie.
Ik zou dan eigen beelden maken met abstracte vormen die dan uit elkaar konden worden gehaald en waarmee de kinderen dan iets nieuws konden ontwikkelen en een eigen verhaal aan naaien (met deze abstracte vormen). 
De verschillende delen van het oorspronkelijk werk worden dan op deze manier anders gebruikt en iets geheel nieuws van gemaakt, wat eigenlijk een recreatie van het oorspronkelijke werk zou vormen. 
Zo was er ook meteen een link met het prentenboek van de abstracte vormen die gebaseerd was op Leo Leonni, die beide abstract waren uitgewerkt en beide het doel hadden de kinderen op een vernieuwende manier met de 3 elementen (vorm-kleur-context) te laten werken/omgaan.

Toch waren deze uitwerkingen niet vernieuwend genoeg en moest ik een duidelijk doel hebben wat ik met dit spel wou bereiken. Het moest echt iets bijbrengen aan de kinderen, hen iets leren. Er werd me aangeraden een duidelijk inhoudelijk scenario, een doel neer te schrijven tegen de volgende week en niet zozeer met uitwerking verder te gaan, om zo tot nieuwe ideeën te komen en nieuwe wegen te kunnen inslaan. Hetzelfde gold voor de uitwerking van het boekje; dit moest alsook meer vernieuwend en leerrijker zijn, wat nu nog niet voldoende was.   



SPOOR 1 - idee uitwerking fase 4

Voor de vakantie kreeg ik nog enkele nuttige tips mee waar ik in de verdere idee ontwikkeling op moest letten. Ik had tot nu toe enkel losse elementen getoond die deel uitmaakte van het totaalconcept, maar de begeleiders kunnen natuurlijk niet zien wat ik voor ogen had. Er werd me benadrukt een geheel concept klaar te stomen tegen de volgende presentatie, zodat ze een beter beeld konden vormen wat ikzelf voor ogen hield. Ook moest ik mijn onderzoeksvraag beter op de uitwerking betrekken omdat deze niet meer geheel zichtbaar geacht werd. Het kinderboek moest een leerrijke toon verkrijgen maar hiermee moest ik ook rekening houden met twee belangrijke aspecten bij prentenboeken: herhaling en oplossingen geven (anders te moeilijk voor de kinderen). 

Ik begon een verhaal uit te denken bij het figuurtje wat ik al had, een vogel, en bedacht hoe ik het best de interactie van het kind hiermee kon betrekken en besloot een interactief pop-up boek te maken waarin je het personage moet zoeken in de verschillende pop-ups. Zo zou het kind door middel van het beluisteren van het verhaal (tekst) te weten komen waar deze figuur zat. Kleur en tekst (+ vorm) waren hierdoor gelinkt aan elkaar omdat de tips die de kinderen in de tekst verkregen enkel over kleur-vorm zou gaan. Zo werd dit boekje een zoekactie aan de hand van deze 3 aspecten, wat mijn onderzoeksvraag goed benadrukte. Ook was door de verschillende pop-ups interactie en verrassing en door de tekst zou ik herhaling creëren. Ik maakte een storybord en schreef een volledig verhaaltje uit over 'Keesje het pimpelmeesje' en maakte een dummy om het 'totaalconcept' te kunnen tonen (hieronder beelden van de dummy en voorbeeldtekst). 

Keesje wil niet naar de dokter
Hij verstopt zich in het huis
Moeder is boos en roept; Keesje, waar ben je?
Weet jij wie moeder is?
Keesje zit verstopt in de donkerste, grootste schuilplaats
Weet jij waar keesje is?


Keesje wil niet naar de dokter
Hij verstopt zich in de tuin
Moeder en vader zien keesje niet
Hij zit verstopt achter de donkerste bladeren van de boom
Weet jij waar keesje is? 

Keesje wil niet naar de dokter
Hij verstopt zich in de speeltuin
Vader is nu boos en roept; Keesje, waar ben je?
Weet jij wie vader is?
Keesje zit verstopt achter een veelkleurige vogel
Weet jij waar keesje is?

Keesje wil niet naar de dokter
Hij verstopt zich in de klas
De juf van keesje vind hem, rechts achter het groene bord
Weet jij waar keesje is?



Na deze dummy te hebben uitgewerkt bedacht ik me dat dit waarschijnlijk als een te 'gewoon prentenboek' zou gezien worden, buiten het gegeven van de gelinkte tekst op kleur-vorm. Dit idee kon ik natuurlijk ook doorvoeren in een andere uitwerking dus begon ik over een meer abstract boekje te denken. Ik kwam bij een erg goede inspiratiebron uit, namelijk Leo Leonni met zijn prentenboek 'blauwtje en geeltje'
Hij werkte hierin met abstracte vormen die hij menselijke eigenschappen geeft waardoor kleur en vorm letterlijk de hoofdpersonage spelen, een vernieuwend en mooi prentenboek (zie voorbeelden hieronder).






Ik kon het verhaal van mijn vorige versie wel gebruiken maar hier een abstracte versie op maken. Ik begon met een digitaal storybord om te bepalen of dit zou werken als prentenboek, met erin vermeld welke pop-ups zouden gebruikt worden bij iedere afbeelding. Natuurlijk was deze digitale versie te afstandelijk dus begon ik voor de uitwerking met ecoline op papier te werken. Net zoals het voorgaande idee zat er door de pop-ups verrassing in en door de link met tekst op kleur en vorm herhaling en vernieuwing qua prentenboek. 



Storybord abstracte versie

Dummy met ecoline


Later die vakantie kreeg ik nog een ingeving voor een andere uitwerking, die meer aansloot bij mijn voorgaande verhaal over de vorm van een vogel die in verschillende dieren te herkennen is. Deze uitwerking kon ik ook naar de link van tekst - kleur (+vorm) omzetten om zo de link met de onderzoeksvraag hiermee te betrekken.
Keesje het pimpelmeesje zou in dit verhaal op avontuur gaan in het dierenrijk en zo ook in verschillende vormen bij dieren te aanschouwen zijn. Het werd een zoekboek naar Keesje door middel van tekst te linken aan kleur-vorm, zoals bij het voorgaande idee. Alleen de verhaallijn en hierop natuurlijk illustraties veranderde. Doordat bij deze vorige uitwerking mijn dieren te abstract werden weergegeven (digitaal getekend in adobe illustrator) besloot ik deze keer ze te tekenen, om toch een intressant prentenboek voor de kinderen te verkrijgen. Ook kwam er bij dit verhaal herhaling en verrassing terug voor de kinderen en leerde ze bij over kleur en vorm (zie onder).

Vorige tekenversie  
Waar is keesje? Hij is nu lichtblauw
Daar is keesje! hij komt zijn vriendje de wasbeer wakker maken.
Waar is keesje? Hij is nu felrood
Daar is keesje! hij komt kijken naar de eitjes van mama kip.


woensdag 10 april 2013

Ontwerp site


Homepage met video + logo (zie onder)



Work page met zelfgemaakte icoons (zie onder)












About me page + zelfgemaakte icoons (zie onder)





Likes and Skills 

Knoppen site




                               


maandag 8 april 2013

SPOOR 1 - idee uitwerking fase 3


Voor het boek werkte ik een verder verhaal uit die mogelijk was bij de schetsen die goedgekeurd waren. Zo kwam ik bij het scenario terecht waarbij de kinderen moeten raden welk diertje het hoofdpersonage is. Ze krijgen  de andere dieren te zien met in hun favoriete kleur het hoofdpersonage telkens getoond als deel van het getoonde dier. Op het einde wou ik dan vogels zoals een uil of kip betrekken met de tekst ‘je bent in de buurt’ of iets dergelijks, zodat het kind makkelijker kan raden naar het hoofdpersonage, namelijk een vogel. 
Om kleurcontrasten te creëren koos ik voor vlakke kleurachtergronden die in contrast komen te staan met de kleur van het hoofdpersonage, namelijk de lievelingskleur van het kind. Zo leert het kind ook de ervaring rond deze kleuren; welke kleur hij ook kiest , het veranderd heel de sfeer van het boekje. 




Het idee was echter nog te ver gezocht omdat het te moeilijk is voor kinderen deze vorm te herkennen en hieraan een vogel te linken, vooral ook omdat de tekeningen erg abstract zijn. Kinderen hebben bij vragen ook antwoorden / oplossingen nodig om het voor hen interessant te maken. Ze moeten zelf dingen kunnen ontdekken in het boek om zo een leerrijke en plezante ervaring voor hen te creëren. Dit kon ik overigens bereiken door verschillende elementen van een pop-up boek toe te passen en niet enkel de uitsparingen / gaten, maar ook draai - elementen, luikjes, etc. Het idee mocht dus op een andere manier uitgewerkt worden. Ook was er geen duidelijke link meer met mijn Research waardoor ik dit aspect ook terug moest zien te brengen in de uitwerking.






zaterdag 6 april 2013

SPOOR 2 - idee uitwerking fase 2


Ik begon voor het spel aan een nieuwe start en probeerde het grootser te bekijken, zoals me was aangeraden.  Door de  foto’s van de projecten op de site  www.tarantellaspielerei.be werd ik geïnspireerd om een tool box te maken met kleur – vorm. De bedoeling hierbij was dat het kind een kleur en vorm trekt (geen vrije keuze) en hiermee iets moet maken. Op deze manier was het kind beperkt in kleur en vorm en kon deze op een andere manier naar deze twee aspecten kijken. Ze waren ook niet in grootte mate beperkt omdat er nog veel vrije ruimte is om dingen te doen rond deze twee elementen, en zo leerde ze ook de mogelijkheden van deze kleur-vorm door middel van een interactief proces. In deze tool box bevonden zich dan verschillende materialen die gebruikt konden worden, afhankelijk van het vorm/kleur. Vb. Gele kleurpotloden, stiften, blokken, stempels / stickers met hun vorm en kleur, enzovoort. Dit spel kon klassikaal worden gespeeld en ik focuste me vooral op een leerrijke ervaring dan op het winnen van een klassiek spel. De link met het boek was hier wel verdwenen, maar deze band met het boek moest er niet perse zijn, zoals in mijn voorgaande idee wel was.  
Toch was het nog steeds niet wat de leerkrachten ervan verwacht hadden al vonden ze het idee van de 'tool box' nog wel goed. Ik kon proberen dit aspect op een andere manier te bekijken en uitwerken. Er moesten meer variaties en mogelijkheden zijn voor de kinderen en het spel moest iets bijbrengen aan deze jonge generatie, wat ze niet voldoende vonden in het idee van de tool-box. Het doel was een leerrijke ervaring te creëren door middel van het spel zoals kinderen bijvoorbeeld zelf een beeld laten herontwerpen of iets dergelijks. Er werd me aangeraden inspiratie te zoeken in kunstwerken, het Bauhaus en de kleurenleer.



SPOOR 2 - idee uitwerking fase 1


Punten die ik voornamelijk in mijn interactief spel wou betrekken:
- Betrekken / spelen in klasverband , dit omdat dit uit de research erg geliefd was gebleken (zoals het onderzoek 
  zelf wat in klasverband werd afgenomen en als een soort spel gezien werd)
- Kleur en vorm (misschien tekst) als hoofdpersonage
- Vernieuwende en leerrijke manier bedenken om kleur en vorm op een andere manier te gebruiken / bekijken

Eén van de ideeën was een spel waarbij de kinderen ieder een kaartje kregen met een dier op in een bepaalde kleur en deze moesten geheim houden voor de andere kinderen. Bij dit spel staken dan verschillende scenario’s die de leerkracht kon voorlezen en waarop het de bedoeling was één diertje te vinden. Door het verhaal vallen verschillende dieren af die de kinderen dan mogen afgeven aan de juf, totdat het enigste diertje overblijft. Ook konden hier opdrachten aan worden verbonden waarbij de kinderen bijvoorbeeld kleuren moesten mengen om te weten te komen welke kleur het diertje had of  bijvoorbeeld door middel van vormen het dier proberen te vinden. 
De dieren in het spel waren dan ook gebaseerd op het prentenboek waardoor deze gelinkt werden en mogelijk samen verkocht konden worden of iets dergelijks. Ook had ik er enkele maar deze waren nog te onuitgewerkt en gebaseerd op andere spelen waardoor deze meteen een halt werd toegeroepen. Ook het bovenstaande idee voor een spel werd tijdens de feedback verworpen. Ik moest 'groter' denken en niet binnen het afgebakende gebied van kaartjes en dobbelstenen van de traditionele spelen blijven denken, er was zoveel meer mogelijk.