vrijdag 22 februari 2013

Foute Uitwerking

Na de bedenkingen van mijn schoolonderzoek (ivm kleur) te hebben opgesomd en overlopen met mijn begeleiders begon ik aan een mogelijke uitwerking. De feedback 'eigen kleurenleer' en 'kleur kan niet zonder vorm' bleven door mijn hoofd spoken waardoor ik hierop een uitwerking bedacht, wat niet de bedoeling geweest was, zo ontdekte ik al gauw. 
Na nog verder onderzoek naar de basisvormen en basiskleuren (primaire kleuren scoorde namelijk het hoogst bij het schoolonderzoek) besloot ik namelijk de drie basisvormen + basiskleuren te gebruiken om een eigen 'kleurenleer te creëren. Ik onderzocht eerst welke kleur en welke vorm samen het sterkste contrast vormde; hieronder de resultaten / conclusie van deze schetsen. 


Nadien maakte ik met deze vormen verschillende figuren, iedere vorm behield hierbij zijn 'sterkste kleur' (vierkant=blauw, driehoek=rood en cirkel =geel). Er werden ook vormen toegevoegd die dezelfde kleur kregen als de groep waarbinnen ze behoorde. vb. halve cirkel was ook geel, een rechthoek was ook blauw,...
Natuurlijk moest ik ook zwart en wit betrekken, om zowel donkere als lichte kleuren te verkrijgen. Deze kregen de vormen die niet binnen deze 3 groepen hoorde. Nadat de figuren gemaakt waren zouden de verschillende kleuren die aanwezig waren hierbinnen worden gemengt en zo kreeg je dan de kleur die het object hoorde te zijn, volgens mijn eigen samengestelde kleurenleer. Erna had ik nog een ander idee uitgewerkt, waar alle kleuren van het onderzoek op gebaseerd werden, in volgorde van hun score, zo werden de plaatjes meer kleurrijker en waren er meer mogelijkheden qua vorm - hier was het mengen van de kleuren uiteraard niet bij betrokken. (zie onderaan voorbeelden)  



Maar door me zo te focussen op 2 zinnen uit de feedback had ik mijn hele onderzoek overhoop gehaald. Er was geen link meer met het onderzoek (buiten het kleurpalet). Mijn begeleiders raadde me aan mijn onderzoek nog eens na te kijken en de bedenkingen hiervan terug door te nemen. Ook was het misschien niet slecht nog enkele bedenkingen bij op te schrijven, het mochten details uit het onderzoek zijn die ook interessant bleken voor een mogelijke uitwerking. Vanaf de research opnieuw beginnen was dus de boodschap !


maandag 11 februari 2013

Bedenkingen onderzoek en mogelijke uitwerking


- Jongere kinderen (3jarige) houden vaker vast aan één bepaalde favoriete kleur, de oudere kinderen letten al meer op het verhaal of vorm en gaan hierop hun keuze baseren, ongeacht hun eigen lievelingskleur. 
-De kleuren van de illustrator - kinderen komen vooral overeen als het gaat om 'logische kleurkeuze'.   bijvoorbeeld: kikker=groen, ezel=grijs.
-Eigen fantasie / inbreng van de kinderen speelt een grote rol in hun kleurkeuzes. 
-Primaire kleuren blauw, rood en geel scoren bij kinderen het hoogste.


Wat is hiermee mogelijk? Op wat wil ik me baseren?
Ik wil me bij mijn eerste spoor / uitwerking vooral baseren op het feit dat de kinderen hun eigen fantasie laten meespelen (eigen inbreng belangrijk). Mijn eerste gedachte hierbij was een INTERACTIEF SPEL of dergelijke, waarbij kleur natuurlijk de hoofdrol speelt en men kan spelen in klasverband. Zo kan ik de kinderen interactief laten omgaan met kleur en spel, wat gebaseerd is op de bedenkingen van mijn onderzoek.
voorbeelden: -Verhaal waar ze zelf bepalen hoe deze verdergaat of afloopt  
                     vb. http://www.youtube.com/watch?v=4ba1BqJ4S2M
                    -Spel met vorm, kleur en verhaal wat in klasverband kan worden gespeeld

Bij mijn tweede spoor / uitwerking wil ik me vooral baseren op een VERNIEUWEND PRENTENBOEK MET KLEUR ALS HOOFDPERSONAGE. Hierbij zou ik een passend, eenvoudig verhaal moeten bedenken waarbij ik kleur abstract ga weergeven in een vormelijke weergave. voorbeeld: Echo= prentenboek waarbij geluid word omgezet in typografie. Ditzelfde zou ik willen doen maar dan met kleur.




FEEDBACK SPOREN 1&2
Beginnen met beleving van kleur bij kinderen te onderzoeken; leer hen nieuwe kleurenleer aan met jouw eigen
inbreng van kleur gekoppeld met vorm. vb. bol= blauw, theepot = rood,.... 

Erna hieraan verhaal koppelen (het verhaal ontstaat door de kleur en vorm) + eerste spoor (interactief spel) aan
deze vorm-kleurstudie koppelen = verwerken voorgaande idee in een spel. Moet eenvoudig blijven voor kinderen!
vb. poppenkast over kleur : levende objecten/kleuren zoals de blauwe bol of rode theepot 
Papierstructuur ook erg belangrijk om meer 'gevoel' aan het verhaal of kleur/vorm te geven !
Opzoekwerk:auteurs die met geometrische vormen werkt 
                     - Kleur in kunst (mondriaan, abstracte expressionisten: voorbeelden onderzoeken)
                     - Kleur bijvoorbeeld linken aan objecten die deze kleur niet hebben





Resultaten schoolonderzoek

Ik had alreeds de steekkaarten getoond waarop ik mijn resultaten zou formuleren, hieronder kan u deze bekijken, met het totaalaantal 'stemmen' op iedere kleur bijgevoegd. U kunt aan de linker bovenkant zien op welk verhaal de resultaten gebaseerd zijn, alsook een kleine afbeelding van de illustraties van de auteur. Onder elke steekkaart staat een grafiek waarop u de meest gekozen kleur bij ieder verhaal beter kan analyseren en vergelijken met de kleuren die de auteur voor het boek gekozen heeft. Hieronder kan u ook nog eens de kleurkeuze per leeftijdscategorie bekijken, zodat u hierover ook een licht beeld heeft, al is het totaal van de kleurkeuze natuurlijk belangrijker. Ook heb ik niet evenveel klassen van iedere leeftijd kunnen doen en waren de zesjarigen schaars: enkel de kinderen in het laatste kleuterklasje die alreeds verjaard waren kon ik hierbij rekenen. Ik kon niet in het eerste studiejaar mijn onderzoek doorzetten, omdat dit moeilijk was voor de school om deze lessen zomaar te onderbreken. 


Bij het eerste verhaal 'vos, haas en de ballon van uil' kwamen voornamelijk de rode en blauwe tinten terug in de keuze van de kinderen.Hoewel er in het verhaal een 'blauwe ballon' voorkomt, liet ik de kleur van deze in mijn vertel-versie achterwege, wat opmerkelijke resultaten teweeg bracht. De kinderen kozen voornamelijk blauw, voor de kleur van de ballon hoewel sommige hier een rode kleur aan toeschreven. Toch had ik deze kleur niet vernoemd tijdens het verhaal, wat zeer verrassend was. Ook kozen de kinderen meer voor groen ipv bruin voor het bos, hoewel ik in mijn verhaal verteld had dat de bladeren van de bomen vielen en het dus herfst was. Hieruit besloot ik al hoezeer de eigen fantasie van de kinderen meespeelt bij de kleurkeuzes.



 Bij het 2de verhaal 'Kikker en de stoelendans' kon ik zowel de rood-roze tinten, de groene en witte tinten vergelijken met deze van de auteur. De groene en witte tinten waren door de kinderen gekozen met logische redenen; de kikker was groen, de eend wit. Hiermee kwam ik tot de conclusie das de vergelijkbare kleuren (auteur-kinderen) voornamelijk logisch gewijs werden gekozen. Maar wat wel interessant was waren de achtergrondkleuren die de kinderen toch anders wouden zien als de auteur gekozen had. 



Bij verhaal 3 'Van de ezel die bleef staan' waren de resultaten het verrassendst. Zowel de grijze, rode, blauwe en zwarte tinten werden door de kinderen massaal gekozen. Zoals ik al eerder waarnam; grijs werd gekozen voor de ezel, wat dus een logische keuze was. Maar rood werd gekozen voor het huis (dit kwam niet in het verhaal voor, ik had enkel verteld dat de familie op vakantie vertrok en hier fantaseerde de kinderen een huis bij), waarop de fantasie weer naar voren kwam. Zwart werd gekozen voor de 'slechte' man, de ezel zijn staart en het touw (zowel rood werd gekozen voor het touw). Bij dit verhaal kwamen de kleurkeuzes het meest overeen tussen de auteur en de kinderen.




Bij het laatste, vierde verhaal 'kleine ezel en de durfal' kwamen de zwarte en grijze tinten voornamelijk terug bij de kleurkeuzes. De kinderen hadden deze vooral gekozen doordat het verhaal voor een groot deel (en het laatste deel-wat kinderen het meeste van onthouden) ging over een donkere grot. De blauwe kleur kwam ook terug in de top5 maar waarom deze werd gekozen heb ik niet nagevraagd. Het was zeker een zeer interessant onderzoek, met verschillende verrassende resultaten. In het volgende bericht som ik mijn bedenkingen over het onderzoek nog eens op waarna mijn eerste ideeën voor uitwerking worden omschreven.