zondag 26 mei 2013

laatste details spel

Ik kwam op een nieuw gegeven uit om kinderen educatief  iets bij te brengen, namelijk de verschillen tussen groot-klein, dik en dun, vol en leeg,....etc. Ik werkte dit eerst uit op dezelfde manier als de voorgaande ideeën: één gegeven op de achterkant, één op de voorkant. Toch vond ik dat het spel niet helemaal correct was omdat het educatieve op beide kanten staat, wat verwarrend of moeilijk kon zijn voor mijn leeftijdscategorie. Ik besloot dat de voorkant kon bestaan uit 2 beelden die mijn nieuwe educatieve bijdrage zouden bevatten en de achterkant nog een verrassingselement / beeld. Ten slotte kwam ik bij de twee laatste uitwerkingen uit waarvan één gekozen werd. Omdat vele kinderen houden van dieren wou ik deze ook in het educatieve proces betrekken, om het ook interessant voor de kinderen te maken en hun ook op deze manier te overtuigen dat iets bijleren best plezant kan zijn. Het eerste idee bestond uit de leefwereld van dieren die op de voorkant weergegeven werd op twee manieren (groot-klein, donker-licht, veel-weinig, vol-leeg,...etc.), waarna op de achterkant zicht het dier bevond wat je terugvind in het beeld op de voorkant. Zo vergrootte het ‘leerproces’ door de twee verschillende, educatieve gegevens die in het spel werden gebruikt. Het tweede voorbeeld bestond uit drie beelden op de voorkant van voedsel, waarna op de achterkant ook het dier stond wat deze voedselbronnen eet. Hier had ik echter het voorgaande probleem dat het educatieve op de twee zijdes stond dus werd het andere gekozen om uit te werken, de eindfase van mijn master proef begon.


Het werd dus een educatief spel wat kinderen meer inzicht gaf in verschillen tussen uiterste en waarbij ze ook iets over de dierenwereld uit hun buurt bijleerde. Ik richtte me vooral op dieren uit hun nabije omgeving zodat de kinderen ook de kans hadden deze diertjes te zoeken als ze hierin geïnteresseerd waren, omdat ik in het spel aantoonde waar ze deze dieren konden vinden. Ik koos voor vier puzzelstukjes om het niet te moeilijk te maken voor de kinderen. Ze leren namelijk al genoeg bij zonder hen te belasten met een moeilijke puzzel wat hun enthousiasme ook weg zou nemen. De puzzel werkte ook in twee richtingen; als ze eerst de achterkant maakte met het dier en deze dan omdraaide zou het systeem qua leerzaamheid niet onderdoen en zelf een extra pluspunt geven aan het spel; de creativiteit bevorderen. De stijl van de illustraties werden gelinkt aan de prentenboeken, alsook het educatieve aspect van beide sporen. Hieronder de uiteindelijke (digitale) beelden voor het spel, foto's van het eindresultaat volgen. Ook maakte ik een ontwerp voor een speldoos, zie onderaan.

                                                      VOORKANT                ACHTERKANT
Voorkant speldoos
Achterkant speldoos


woensdag 22 mei 2013

Afwerking prentenboeken

De prentenboeken werden buiten de grootte goedgekeurd en afgewerkt, enkele illustraties van de volgende drie boekjes kan u hieronder bekijken in digitale versie. Foto's van het eindresultaat volgen.

Cover boekje 3 'school' en enkele binnenpagina's onderaan

Cover boekje 4 'thuis' en enkele binnenpagina's onderaan

Cover boekje 5 'slapen' en enkele binnenpagina's onderaan                             




zondag 12 mei 2013

afwerking details

Tegen de volgende week had ik alreeds verschillende schetsen en dergelijke uitgewerkt voor het spel en de boekjes. Voor de boekjes had ik alreeds een volledig scenario geschreven waarin alle letters uit het alfabet voorkwamen (buiten q en x), om de kinderen dus voor de eerste keer met deze vormen (letters) te laten omgaan. Toch kwamen er bij de consult bedenkingen tevoorschijn of het theoretisch gezien wel haalbaar was aangezien kinderen op deze leeftijd geen letters kennen en ze door de boekjes ineens het hele alfabet krijgen opgezadeld. Er werd een alternatief gezocht en uiteindelijk kwam ik terecht bij spelling. Het boekje zou nog steeds een educatieve functie vertegenwoordigen maar niet op zo'n hoog niveau; de bedoeling was dat het voorleesboek zich richtte op de spelling van de woorden zodat de kinderen hier alvast aan kunnen wennen. De uitspraak was hierdoor erg belangrijk waardoor ik de woorden groter weergaf maar hier moest natuurlijk ook een uitleg bij komen te staan, zodat de verteller weet wat de bedoeling is. De woorden en letters werden wel nog steeds gelinkt met kleur, zodat de kinderen deze ook aan elkaar kunnen linken (vb. zon = geel). Ik had nu reeds twee boekjes af genaamd 'mijn woensdag' waarvan dan vijf verschillende delen van werden gemaakt: 1.Opstaan, 2. Ontbijt, 3. School, 4. Thuis en 5. Slapengaan, mits natuurlijk enkele aanpassingen aan grootte van de tekst of aan de illustraties - zie hieronder. Er werd me gevraagd tegen volgende les een dummy af te drukken van mijn boekjes, om te kijken of de tekst en afbeeldingen duidelijk waren en de grootte ervan goed zat. 


                                          Boekje 'mijn woensdag' deel 1 - opstaan
         

                                               Lay out cover boekje 1 + logo fictieve 'uitgeverij' 


                                          
                                           Boekje 'Mijn woensdag' deel 2 - Ontbijt
  

                                                 Lay out cover boekje 2 + logo fictieve 'uitgeverij' 




Het spel was ook educatief en deels gelinkt aan de prentenboeken door de link met kleur en context. Het idee van tekst op de achterzijde te gebruiken (bv. puzzel van beer, op achterkant de B) werd rap afgeraden omdat kinderen deze letters niet kennen en dit dus geen meerwaarde heeft om hen iets bij te leren. Ik kwam op een ander idee dat wanneer de puzzel gemaakt was en door middel van een omdraaisysteem (zoals bij mini-loco) de achterkant te zien is er een link naar de voorkant getoond word. Voorbeelden: 
- link tekst; een aap op de voorkant en een appel op de achterkant, ze beginnen allebei met de letter a dus was dit ook gelinkt aan spelling. Ik kon hier nog een stapje verder in gaan en kleur ook betrekken als dit mogelijk was zoals een beer op de voorkant en een bruine bal op de achterkant.
-kleur linken: een zon op voorkant, een banaan op achterkant. 
-context linken: regen op de voorkant, een paraplu op de achterkant.
Na de consult werden deze allemaal verworpen omdat de educatieve functie nu miniem was. Er bleef enkel een puzzelspelletje over als het ware. Na nog enkele bedenkingen werd me aangeraden een systeem te zoeken waarbij kinderen nog iets meer kunnen bijleren tijdens het puzzelen, wat het uitdaagt. Ook werd me erop gewezen dat kinderen moesten weten waar de puzzelstukjes moesten gelegd worden, wat ik in dit systeem zou moeten integreren; hiervoor mocht ik niet te moeilijke wegen inslaan aangezien de leeftijdscategorie 3-6jaar is. 
Hieronder de eerste schetsen voor het spel, gelinkt met de prentenboeken door dezelfde stijl qua illustratie. Deze schetsen zijn ook enkel gebaseerd op het eerste idee: link met tekst.